תאורה היא אחת הגורמים המשפיעים ביותר על אורח חיינו ועל בריאותנו. מחקרים רבים שבוצעו בעת האחרונה מראים שלתאורה, השפעה ניכרת על מצב רוחנו. לדוגמה, חשיפה לתאורה במינון הנכון ובאיכות הנכונה, ישפיעו לחיוב על ההרגשה הנפשית ואפילו יותר מכך. במחקרים אלה נמצא שלכמות ואיכות החשיפה לאור יש משמעות גבוהה מאוד במחזור השינה שלנו ויותר מזה – על בריאותנו, על ידי מניעת בעיות חיסוניות והפחתת הסיכון למחלות שונות. על פי ד"ר William B. Grant, מעל 20,000 אמריקאים מתים מדי שנה כתוצאה ממחסור בוויטמין D. כמו כן הוא מעלה את הקשר שבין העלייה במחלות קשות לבין כמות החשיפה לשמש.
יעילות אנרגטית ובריאות
עד זמן לא רב היה נהוג לבחון את נושא התאורה בבית ובמשרד על פי פרמטר פשוט – ככל שהתאורה חסכונית כך הבחירה בה תהיה טובה יותר. גישה זו מתייחסת לחיסכון באנרגיה, הוצאות כספיות ולעיתים גם לעיצוב הבית אך, עקב חוסר מודעות, נזנח הנושא החשוב ביותר – האם התאורה בריאה לנו?
השאלה שנשאלת, האם ניתן לחסוך בהוצאות חשמל, להשיג תוצאות תאורה נעימות ויחד עם זאת לתרום לבריאותנו? התשובה היא חד משמעית כן. להלן מספר צעדים פשוטים שיעזרו לנו לשמור על בריאותנו במקביל לחיסכון בהוצאות החשמל.
החלפת הנורות
השינוי הקל ביותר ליישום הוא החלפת הנורות בבית. בצעד פשוט מאוד, ניתן לחסוך כסף רב. לשם ההמחשה, החלפת נורת ליבון רגילה של 100 וואט בנורה פלורוסנטית של 32 וואט תחסוך לכם בממוצע 110 שקלים למשך חיי הנורה. חישוב פשוט מראה שהחלפת 10 נורות ליבון לנורות פלורוסנטיות מקבילות, תחסוך לכם מעל ל1000 ₪ בתקופת חיי הנורות ועדיין לא הזכרנו שנורה חסכונית אינה פולטת חום רב ואורך חייה עשוי להגיע לעד פי 10 יותר מאשר נורת ליבון רגילה.
הבעיה הבריאותית
אין ספק שנורות פלורוסנטיות חסכוניות בכל השוואה. יחד עם זאת, בשנים האחרונות הוצגו מחקרם המראים שחשיפה ממושכת לאור פלורוסנטי, במרחק 30 ס"מ ופחות מהווים סכנה לבריאות עקב הקרינה שנורות אלה פולטות – מצורפת המלצת האגודה למלחמה בסרטן.
לכן יש לנקוט באמצעי זהירות כגון: לא להשתמש בנורות אלה במנורות קריאה ושולחן.
אם אתם רוצים ממש להשקיע, קיימות נורות פלורוסנטיות עם ציפוי שלדברי יצרני הנורות, מפחית את הקרינה המסוכנת.
נורות Led
נורות Led אלה נורות שפועלות על עקרון של דיודות פולטות אור. עושה רושם שאלה הן הנורות של העתיד מאחר והן חסכוניות ובעלות אורך חיים טוב יותר אפילו משל הנורות הפלורוסנטיות.
הזווית הבריאותית
תגובת משרד הבריאות, נכון לכתיבת שורות אלה, מסתכמת באזהרת המרחק מן מקור האור. יחד עם זאת, הטענה הרווחת היא שצריכים להתבצע מחקרים נוספים על מנת להגיע למסקנות. ככל שחקרתי על הנושא, הבנתי שישנם בעלי מקצוע והשכלה נחשבים שפוסלים את השימוש בדור החדש של הנורות והמלצתי היא לנקוט משנה זהירות ולהמשיך להתעדכן בנעשה בתחום. נקודה זו מביאה אותי אל הפתרון המומלץ, הבריא, הזול והטוב – תאורה טבעית
הפתרון הטוב ביותר – תאורה טבעית
תכנון נכון של הבית יכול, מעבר לחסכון האדיר בהוצאות החשמל לאורך זמן, לספק לכם תאורה בריאה ואיכותית. כזו שתשפיע לטובה על מצב רוחכם ועל בריאותכם (כפי שהוכח במחקרים). לכן בבואכם לשפץ את ביתכם, קחו בחשבון שיש דברים חשובים לא פחות ואף יותר מעיצוב או צביעת הבית. אני ממליץ לשכור מעצב שיעזור לכם לגלות את החומרים המתאימים ביותר ליצירת חלונות גדולים ורחבים במיקומים הנכונים. אני יכול להעיד שהתקנת חלון גדול הפונה לצד דרום (עם סוכך דקורטיבי וקטן) הביא לתאורה מדהימה בביתי. מה עוד שבימי החורף, שמש נעימה חודרת פנימה וחוסכת בהוצאות החימום (ויוצרת תחושה נעימה יותר) ובימי הקיץ, הבית נשאר קריר ונעים עקב זווית הזריחה של השמש בקיץ.
לכן אני חוזר וממליץ להשקיע את הכסף הדרוש בעיצוב נכון של הבית ובשימוש בחומרי בידוד וחלונות מתאימים.
שימוש בצבעים בהירים
צביעת דירה היא הזדמנות מצוינת לניצול טוב יותר של חלל הבית והשפעה על תאורתו. בחירה של צבעים בהירים, תגדיל את חלל הבית אך יחד עם זאת, תגביר את השתקפות התאורה ובכך תיצור סביבה מוארת וטובה יותר.
מחשבות אחרונות
הרשת עמוסה במידע אודות ההשפעות של תאורה מלאכותית. יחד עם זאת אין עוררין על שתי עובדות.
- התאורה הטובה ביותר והמומלצת היא התאורה הטבעית.
- אל תתנו ללילה להפוך ליום. הקפידו על שעות שינה מספקות. הדבר יותר מהכרחי לבריאות וחיים תקינים.
חיים בריאים,
צוות האתר.