בעשור האחרון חלו תמורות טכנולוגיות רבות בשוק האנרגיה הירוקה. הצרכן הפרטי, כמו גם חברות עסקיות רבות, מפנימים את חשיבות הנושא ואף את הפוטנציאל הכלכלי הגלום בו. כמו ברוב התחומים, הטרנד לא פסח על ענף הבנייה בארץ, ומדינת ישראל עושה מאמצים להסדיר ככל הניתן את נושא הבנייה הירוקה. בשנת 2011 החליטו המשרד להגנת הסביבה יחד עם מכון התקנים הישראלי לשפר את התקן הקיים – ת"י 5281 (מכון התקנים הישראלי), ולקבוע אמות מידה מדויקים וסטנדרטים אחידים למבנים ירוקים.
יתרונות וחסרונות של בנייה ירוקה
תכנון ירוק מתאפיין במספר מרכיבים עיקריים, המרכזיים שבהם הם אנרגיה ירוקה ומחזור. בעולם זולל אנרגיה ומשאבים כמו שלנו קשה לסמוך על מחירי הנפט והגז, עליהם אנו מתבססים כמעט לחלוטין במאה השנים האחרונות, וקיים חיפוש מתמיד אחר חלופות ידידותיות יותר. מעבר למחיר הכלכלי של דלקים פוסיליים, לא ניתן להתעלם מהנזקים ארוכי הטווח שהשימוש בהם גורם לסביבה ולבריאות שלנו ומכאן שמעבר לטכניקות ייצור ידידותיות לסביבה וחומרים הניתנים לשימוש חוזר, אינם מותרות אם כי הכרח הולך וגובר.
אך אם התועלות כה רבות מדוע לא כולם עושים זאת?התשובה היא, אם היה קל לבנות ירוק כולם היו עושים זאת, אך למעשה הוצאה לפועל של רצון זה אינה פשוטה ותלויה בלא מעט סחבת ובירוקרטיה כמו גם עלות שאינה מבוטלת.
אז איך ניתן להתמודד עם הקשיים הללו?
כאמור, הבחירה בנכס ירוק, או הפיכתו של אחד לכזה, אינה פשוטה למי שלא עוסק בכך במהלך היום יום. אך בימינו אין צורך לשבור את הראש לבד. ניתן ליצור קשר עם ארגונים ירוקים וחברות אחזקת מבנים אשר כבר צברו ניסיון וידע בתחום, לקבלת ייעוץ ועזרה. התמחויות של חברות כאלו עשויות לבוא לידי ביטוי בליווי ושדרוג בניינים קיימים, תפעול מערכות ירוקות של מחזור מים – "מים אפורים" ומערכות חימום ומיזוג חסכניות בחשמל, דוגמת הזכוכית הסולארית – שמייצרת חשמל בעצמה. רוב החברות בתחום מספקות שירותים בעיקר עבור שטחי מסחר ותעשייה אך חלקן גם פונות לשוק הפרטי וישמחו לתת המלצות והתייחסות.
עלות – תועלת של נכס ידידותי לסביבה לצרכן הפרטי
באופן עקרוני, ניתן לשפר ולייעל כל בית או דירה, מבחינה אנרגטית. רצוי קודם כל להתחיל במובנים מאליהם – החליפו את מכשירי החשמל הזללנים דוגמת המקרר והמזגן, במכשירים בעלי תקן אנרגטי A. בנוסף רצוי ביותר להשקיע בדוד שמש טוב ולנקות את התאים הסולאריים שלו פעם בשנה שהרי השמש הארצי-ישראלית החמימה מספקת מים חמים כמעט בכל ימות השנה. אך כל אלו עולים כסף והרבה… בכדי להימנע מהפסדים מומלץ לנקוט בגישה איטית יותר – החלפת המכשירים הבעייתיים אחד אחד ובהדרגה לצבור יותר מכשירים ידידותיים. בשלב שני כדאי לדאוג לנכס עצמו, לוודא שהוא אטום ברמה מספקת למניעת בריחה של חום בחורף וקור בקיץ. בארצנו רוב הבניינים נבנו בשנות החמישים והם אינם מבודדים דיו. בכדי להתמודד עם בעיה זו קמו פתרונות דוגמת בידוד צמר סלעים או גבס מבודד אשר מותאמים להתקנה בקירות.
כלומר, מההסתכלות של הצרכן הפרטי מדובר אומנם בהשקעה לא מבוטלת, אך במבט לטווח רחוק מדובר בהשקעה שתפחית עלויות, תעלה את רמת החיים ותסייע לשמור על בני הבית.
עלות – תועלת של נכס ידידותי לסביבה עבור חברות וארגונים
עבור חברות גדולות וארגונים, השקעה בהתאמת הנכס לעידן הירוק החדש היא השקעה כלכלית לכל דבר, אשר מגולמים בה גם יתרונות חברתיים ובריאותיים. מתוקף קנה המידה בלבד של עסקים לעומת צרכנים פרטיים, אין ספק כי ירוק בנכס פירושו גם ירוק בכיס. החיסכון אליו ניתן להגיע בארגונים גדולים הוא עצום. קיימות עשרות דוגמאות במשק הישראלי לקונצרנים שביצעו צעדי התייעלות ברמת החשמל, המים והמיזוג אשר הובילו לחיסכון המוערך במיליונים בתקופה קצרה יחסית של בין חמש לעשר שנים. הדילמה עבור כאלה קבוצות עסקיות היא בעיקר העיתוי ותזרים המזומנים ופחות האם או מדוע ליזום צעדים שכאלו.
עתיד ירוק
במאה שלנו אנו עושים צעדי ענק בדרך לחברה מודרנית ירוקה, ושואפים להיגמל ביום מן הימים מחומרי הדלק המאובנים – שכן אלו בדרך להיכלות. בכדי להגיע לשם נדרש שכלול מתמיד של טכנולוגיות חלופיות הן בצריכת האנרגיה והן בשימורה. כל אדם פרטי או חברה אשר נותנים ידם בעשייה זו מקדמים אותנו טיפין טיפין למטרה.
Go green…