בכתבה שלפניכם מרוכזות דוגמאות חיות למבנים ירוקים וחכמים החוסכים בהוצאות האנרגיה ושומרים על הסביבה. הדוגמאות לקוחות ממקומות שונים מרחבי העולם.
בנייה ירוקה – הפרלמנט הגרמני
בדוגמה הראשונה של בנייה ירוקה ניתן לבחון את בניין פרלמנט הרייכסטאג הגרמני בברלין. מערכת האנרגיה של הבניין מבוסס על שילוב של אנרגיה סולארית, אנרגיה גיאותרמית, גנרטורים מונעי דלק ביולוגי, ומערכת אוורור חדשנית. כמו כן נעשה שימוש ביחידות בידוד מחומרים חדשניים המונעים איבוד של חום או קור.
התוצאה: מעל 80% מצריכת החשמל! מיוצרת על ידי הבניין עצמו. החימום מתבצע בעזרת המערכת הגאותרמית ובקיץ מוסבת אנרגיה זו ליצירת חשמל המשמש לקירור המבנה.
פליטת ה-CO2 השנתית הופחתה ב-80%, מ-7,000 ל-1,000.
אצטדיון "קן הציפור" בסין
עובדים באתר הבנייה של האצטדיון האולימפי, הידוע גם בשם "קן ציפור", בבייג'ינג. האצטדיון תוכנן על ידי אדריכלים שווייצריים (הרצוג ודה מרון), ומטרתם היתה לשלב אנרגיה סולארית ואיסוף מי גשמים לצורכי פעילות האצטדיון. מאחר וכל המתקנים בתוך האצטדיון מתוכננים כיחידות עצמאיות, ניתנה האפשרות לעצב את המבנה בכמה מקשים. דבר זה מאפשר את אוורורו הטבעי של האצטדיון. במקביל למחשבה הסביבתית, ניתן לראות שהמתכננים לא התפשרו ועיצבו מתקן למופת בכל קנה מידה עיצובי.
בית המשפט באורגון – ארצות הברית
בית המשפט Wayne L. מורס ארה"ב ביוג'ין, אורגון זכה בהסמכת LEED Gold ארה"ב על התכנון הקפדני והחכם שתרם לניצול מקסימלי של משאבי אנרגיה. בין שלל הדוגמאות לשימוש חכם במשאבי הטבע ניתן לראות הקמת גינה המתבססת על צמחים עמידים שכמעט ואינם צורכים מים, שירותים עם מערכות פינוי חכמות שכמעט ואינן צורכות מים, תכנון מהפכני של החלונות לניצול ושמירה מקסימליים של קור או חום ועוד. על מנת לסבר את האוזן, השיפורים הללו תרמו לירידה של 40% בהוצאות המים והחשמל ביחס למבנים מקבילים באזור זה.
מבנה דירות באוסטרליה
ה-K2 באוסטרליה מהווה דוגמה מצוינת לחשיבה ויישום של בנייה ירוקה גם כאשר מדובר במבנה לדיור ציבורי. קומפלקס הדירות משתמש באנרגיה מתחדשת בלבד ומוערך כמבנה עם תוחלת חיים של 200 שנים! בין היתר נעשה שימוש בעץ ממוחזר לבניית המבנה והותקנו בו מערכות חכמות למחזור מים ושימוש במים אפורים. על מנת לייצר אנרגיה חשמלית, הותקנו פאנלים סולאריים ולחימום המים נעזרים בקולטי שמש יעודים.
התוצאה: חיסכון של 55% בהוצאות החשמל, 46% בשימוש בגז ו53% חיסכון בשימוש במים. זו ללא ספק אחת הדוגמאות הטובות ביותר לחשיבה ארוכת טווח בה ההשקעה מחזירה את עצמה באופן משתלם ביותר הן לסביבה והן לכיס…
תחרות "בית השמש" בארצות הברית
תחרות בניית בית השמש היעיל בוושינגטון באוקטובר 2005. האירוע כלל 18 קבוצות ממכללות שונות בארצות הברית, קנדה, פורטו ריקו, וספרד.
מטרתה של התחרות היתה ליצור את הבית המושלם שיציע את השילוב הטוב ביותר של אסתטיקה, נוחות, ייצור אנרגיה ויעילות. אם זה לא מספיק, על כל בית כזה הוטלה המשימה לייצר מספיק חשמל שיספיק להפעלת מכונית חשמלית, זאת בנוסף לאספקת די חשמל לקיום השוטף של הבית.
בנייה מתחדשת
ניתן לשלב מערכות חכמות בבניית מבנים, בצורה כזו שמערכות אלה יספקו שתי מטרות. הראשונה – אספקת אנרגיה ירוקה. והשנייה, שימוש כפריטים ואמצעים לבנייה עצמה. בדוגמה שלפניכם ניתן לראות מבנה משרדים בספרד שמשתמש בפנלים סולריים לייצור חשמל אך גם כפריט עיצובי המהווה מחיצה בין כותלי המבנה.
שימוש בחומרי בניין ממוחזרים
אחד הפרמטרים החשובים בבניית מבנה הוא יכולתו ליצור בידוד ביחס לסביבה החיצונית. דבר זה תורם רבות לחיסכון באנרגיה מאחר ושמירה על טמפרטורה נכונה במבנה ומניעת השפעת מזג האוויר על מי שנמצא בתוכו יביאו לצמצום ההוצאות על חימום או קירור הבניין. בדוגמה שבתמונה ניתן לראות שימוש באריחים חכמים באוניברסיטת קולורדו. מה שיפה עוד יותר היא העובדה שבלוקים חכמים אלה עשויים משבבים ממוחזרים, פסולת-עץ ואפר.
מחשבות אחרונות
כפי שניתן לראות, ניתן ליישם בנייה ירוקה בכל פרויקט בנייה. החל מבניין דירות ועד למפעלים ובתי משפט. ההשפעה על ההוצאות היא דרמטית שלא לדבר על שמירה על איכות הסביבה.
הדוגמאות שהוצגו הוכח מעבר לכל ספק שהבנייה הירוקה מאוד משתלמת לאורך זמן. בואו נקווה שמקבלי ההחלטות יפסיקו לחשוב על פתרונות זולים ומיידיים ויתחילו לחשוב על פתרונות ארוכי טווח – כאלה שיחסכו לכולנו כסף בעתיד וחשוב יותר, יעזרו לנו לשמור על הסביבה.